2021-04-07 08:27:06• hírek • Bede Emőke

Tízből mindösszesen csak egy romániai sportol heti rendszerességgel

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A 15 évnél idősebb romániaiaknak mindössze 11,6 százaléka sportol heti rendszerességgel – világít rá az Országos Statisztikai Hivatal (INS), melynek adatait az Agerpres hírügynökség azzal is kiegészíti, hogy uniós szinten Romániában az egyik legalacsonyabb a lakosság várható élettartama. Míg az európai átlag 78,2 évre tehető, addig nálunk csupán 75,9 esztendő.

Az Országos Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint az 5-14 év közötti gyerekek 50,2 százaléka heti rendszerességgel végez valamilyen testmozgást, a 15-24 év közötti fiatalok esetében ez az arány csupán 20,5 százalékra csökken. Ezen életszakasz után drasztikusan visszaesik a rendszeresen sportolók száma, a 25-34 év közöttieknek például már csak 11 százaléka, azaz tízből mindösszesen egy személy mondhatja el magáról, hogy szabadidejéből a testmozgásra is áldoz. A 75 év felettiek esetében a legrosszabb az arány, a szépkorúaknak ugyanis csak a 0,3 százaléka végez valamilyen sportolással kapcsolatos tevékenységet.


Ami az étkezést illeti, a 15 év feletti lakosságnak csupán 8,4 százaléka követ megfelelő étrendet. Közülük legtöbben a csökkentett sóbevitel mellett kötelezték el magukat (71,1 százalék), 62,2 százalékuk pedig a zsírfogyasztás tekintetében változtatott az étrendjén. 51,2 százalék a cukorral kapcsolatban eszközölt ki változásokat, 24,5 százalékuk pedig a bevitt kalóriamennyiséget igyekszik saját életmódjának megfelelően optimalizálni. Az INS természetesen e szempontból is különbséget tesz a vidék és a város között: míg a városi lakosság elsősorban a kalóriabevitelre és a cukorfogyasztás mértékére figyel oda, addig a vidéki emberek a sófogyasztást igyekeznek kézben tartani. Kiderült továbbá az is, hogy míg a városiak 32,1 százaléka napi szinten fogyaszt gyümölcsölt, addig vidéken ez az arány csipán 20,1 százalék, s hasonló tendencia figyelhető meg a zöldségek kapcsán is. Míg a városon élők 22 százalékának asztaléra napi rendszerességgel kerül valamilyen zöldség is, addig a vidékiek esetében ez az arány 7,9 százalékponttal kevesebb.


Alacsony a várható élettartam


Az Európai Unióban a születéskor várható élettartam 78,2 év, Románia azonban ettől évekkel elmarad, hisz itt átlagban csupán 75,9 évvel számolhatunk. Ettől alacsonyabb várható élettartamot csupán a lettek, a litvánok és a bolgárok jegyeznek. Sokkal jobb helyzetben vannak e tekintetben a spanyolok, ahol átlagban 83,5 évvel kalkulálnak, majd következik Olaszország 83,4 évvel, valamint Franciaország és Ciprus 82,9 évvel.


A nők átlagosan 5,5 évvel élnek tovább, mint férfitársaik. A 2018-as adatok szerint az európai nők átlagosan 83,7 évet élnek, a férfiaknak pedig a felmérések szerint mindössze 78,2 év jut. A kutatások arra engednek következtetni, hogy ez nagyrészt az eltérő életstílusok és foglalkozások magyarázzák.


Romániában a 2019-es évben 72,5 év volt a férfiak várható élettartama, a nők esetében pedig 79,6 év várható élettartamot jelöltek meg a statisztikusok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: